Sayfalar

28 Aralık 2013 Cumartesi

MMLP2 ve Shady'nin (yarım) Dönüşü

Merhaba arkadaşlar kusura bakmayın uzun zamandır yazamıyorum, ayrıca okunmalar 1000 küsürü geçmiş teşekkür ederim. Şimdi aklıma yattı ve biraz geç olsa da bu MMLP2 albümünü bi' detaylı analiz etmek istedim. Direk normal versiyonun kapanış parçası olan Evil Twin'den başlayacağım albümdeki en sağlam parçalardan (benim görüşümce) bu yüzden konuya ilk bunla dalıp derine inebiliriz.


Öncelikle şarkıyı yapı bakımından inceleyelim. Yaklaşık 5 buçuk dakika sürüyor ve tek nakarattan oluşuyor. Yani klasik rap parçalarında olduğu gibi bu nakarata parçanın dönüm ve değişim noktası diyebiliriz.
Evil Twin'in kelime anlamınında Kötü (Şeytani) İkiz olduğunu göz önünde bulundurursak, şarkının manası kaba saba çıkmış oluyor ortaya. Şarkının melodik ve lirik değerlendirmesini en son yapacağım şuan manalardan başlıyorum.
*Marshall ve Shady*
zaten bahsettiğimiz dönüm noktası,
Em şarkıya
"farkı anlamaya çalışıyorum ancak çizgiler bulanıklaşıyor." şeklinde başlıyo. Bu çizginin kendi benliği ve shady arasındaki fark olduğu zaten açık.
Em, verse 1'da yani nakarata kadar olan ilk kısımda bir nevi Marshall'ı oynuyor. Anlatılan konu belirsiz, diss neredeyse hiç atılmamış fakat Kanye, Wayne, Jay ve Drake'e yalancı-sahtekar söylemi yapılmış, bunu dissten saymıyorum çünkü sebebinin kızgınlığı olduğunu söylüyor. Üstünde durulan konu tam olarak net olmasa da Em burada isyankar bir tavra sahip, bıkkınlık içeren lirikler yazmış, ancak bunu söyleyebilirim. Tam olarak çeviri işine girmiyorum ama türkçe çevirileri yapılmış onları ayriyeten inceleyebilirsiniz.

Ve nakarat yani Shady'e dönüşüm diyebiliriz;
Karanlık yaklaşıyor işte, tekrar geliyor.
Kalemimi kontrol ediyor, bu ben değilim, bu benim şeytani ikizim.
[Dışarı çıktığımda onu görüyorum, bana kötü kötü sırıtıyor.]
O yalnızca bir arkadaş, arada bir ortaya çıkıyor.
Bu yüzden bana kızmayın, ona kızın. Ben oyunda bile değilim.
[Dışarı çıktığımda onu görüyorum, bana kötü kötü sırıtıyor.]

Sonrasında;
Yaşayanların dünyasına hoşgeldin, dostum.
Epeydir uyuyordun.

Shady'e dönüş de denebilir, Marshall'ın dilinden Shady'e de.

İkinci Verse'ün mutlaka full türkçesini okumanızı öneririm fakat ben es geçilmemesi gereken yerleri yazacağım ve çıkan çıkacak zaten.
2. verse ün ilk kısmında Shady giriyor, 
yani böyle dersek bir hata olmaz.

"Eee kim kaldı, Lady gaga, Bieberla uğraşamam, yok Xtina, jessica simpson yada alba'yı siktir et, albümleri sadece daha hastalıklı oldu." şeklinde başlamış. Burada bir diss girişiminden dönüşünü anlatıyor birnevi, ee kim kaldı derken bieber haricinde zaten önceden diss attığı isimler verilmiş, bieberla da uğraşamayacağını söylüyor. Yani bir değişim yok, albümler kötüye gitmiş. Diss'in içeriği ana nokta değil fakat shadynin devrede olduğu gözlenebilir.

Şimdi verse'ün ortasına gelelim.

"rapi ters çevirdim. En iyi 5i siktir et, ben en iyi 4teyim. Bu Biggie ve Pac'ı kapsar, ha bir de şeytani ikizim var tabi (burada marshall shadyi dile getirmiş oluyor.). Sence 3. ve 4. kim? Ve ben deli olabilirim, ama o benden daha deli (yine marshall shady'i anlatıyor).
Ve ben manyak olabilirim, AMA KİM SADECE EMINEM'İ İSTER Kİ? KİM SHADY'DEN DAHA DELİ OLABİLİR, ŞU KÖTÜ GÜLÜMSEMEYE BAK? (ilk verse'de de bu gülümsemeden bahsediliyor) 
[ardından Em şunu söylüyor]
Kötü ikizim, hadi gir içeri, neydi adın?"...

Buradan sonrasında bir bölüme kadar Shady tarzı lirikler geliyor, dinleyip dikkat edersiniz. İlk cümlesi;
"Selam, ibne. Bak kim döndü götünde bir yengeçle......."
Şuana kadar flowların fazla sağlam denemeyeceği parça shady'nin girişiyle kendini toparlıyor, ritmik olarak boğucu diye yorumlanabilecek parça canlanıyor, ki anlatılmak istenen de bu zaten.

Ve 2. verse ün sonu;
"Neyse bütün bunları siktir et, Shady hala içimde, saçının her yeri boyalı.
Aynı stilimi size ilk tanıttığımdaki gibi.
Ve onu suçladığımdaki gibi beni eleştirdiğinizde;
'ÇÜNKÜ BİZ AYNIYIZ, OROSPU!'"
-
Son oldukça kısa ama en derin kısım denebilir, ayrıca büyük harflerle yazdığım cümle hem parçanın; hemde albümün son cümlesi olmuş oluyor, son track bu parçadır.
Şimdi genel olarak henüz albümü yorumlayamadım sonraki yazılarımda geçeceğim diğer parçalara ama bu albümde Em'in Shady ve Marshall arası memnuniyetsiz bi konumda kaldığı belli. Hadi sözleri es geçelim, saçlar sarı, kıyafetler Recovery dönemini andırıyor. 



Em'in bu hareketini kararsız kalma* olarak yorumlayabiliriz, ama bu cümlenin son trackin son kısmı olmasından da birşey anlatıyor olabilir. Yani Shady'e yumuşak bir dönüş evresinde de olabilir, eğer bu doğruysa [umarız ki yeni albümlere imza atarsa] muhtemelen karşımıza tamamiyle Shady olarak çıkacak demektir. 

Ayrıca bu albümden sonra çıkan kliplerinde önemli kısımlarını teker teker anlattığım bir yazı yazacağım yakın zamanda. Şarkı kalitesi düşük olsada en derin mesajlar The Monster klibinde veriliyor bunun sebebi ise Rihanna aracılığıyla mesajın daha geniş kitlelere ulaştırılması olduğunu düşünüyorum. Tabiki diğer klipler es geçilmemeli. Ayrıca The Monster'ın kısaca sonuna bakarsak da bunun Shady'e tamamiyle geçiş* olması daha da bir ağır basıyor gibi, benim görüşümce.

Okuduğunuz için teşekkürler lütfen alacaksanız kaynak belirtin ve emeği boşta bırakmayın.
Twitter, ulaşım: @wrongsyllable



31 Temmuz 2013 Çarşamba

Eminem West Coast mu East Coast mu?

(West Coast: Batı Kıyısı / East Coast: Doğu Kıyısı)
Eminem, bildiğimiz üzere Detroit, Michigan'lıdır. Son zamanlarda internette sıklıkla rastladığım ve sorulara tam bir cevap alınamayan "Eminem West mi East mi" konusu üzerine bu yazıyı yazmaya karar verdim. Em'in kökeni olan ABD, Michigan ne West, ne de East Coast'ta yer almaktadır, sonuç olarak Eminem aslında bir Midwest Rapper'ıdır. (Midwest: ABD'nin orta kıyısı). Her nedense ben onun West Coast'u tercih ettiğini düşünmekteyim, öncelikle kendisi Aftermath Records'dadır ve Death Row ile anlaşma da imzalamıştır. Ayriyeten Em, birçok diğer West Rapper'lar ile dışlanma gibi olaylar olmadan oldukça fazla sayıda çalışmıştır. Benim düşünceme göre her ne kadar Midwest'ten olsada bir West Coast rapper'ıdır. Bazı kaynaklarda East Coast olarak geçmektedir, fakat yanlıştır. En basit örneği olarak Like Toy Soldiers klibinin oldukça popüler bir sahnesinde büyük ve efsane rapperlarının altında, saygı duyarcasına oturmaktadır. Ve yine bu klibin sonunda aynı efsane isimlerin hologramının arasından geçerek şarkıyı bitirmektedir. Em'in Pac'a olan saygısını zaten birçok şarkısında da duymaktayız.

Like Toy Soldiers:



Bilgiler doğrudur. Her ne kadar doğru olsa ve West'in daha iyi olduğunu düşünsem de, bir şekilde yanlış çıkma ihtimali üzerine konuşuyorum, Eminem'i kökeni için değil kendisi olduğu için seviyoruz, ve vazgeçmemek üzere.

Kopyalama kilidi kodu çalışmıyor, kaynak belirtmeden kopyalamayın lütfen.

20 Temmuz 2013 Cumartesi

Eminem ve Kim (Kimberly) İlişkisi

Öncelikle Kimberly hakkında bilgi vermek istiyorum:

Tam adı Kimberly Anne Scott Mathers 'tır , ve 9 Ocak 1975 doğumludur, Eminem'den yaklaşık 3 yaş küçüktür.

Fotoğrafı:















* Dawn adında bir ikizi vardır, 13 yaşındayken Marshall'ın yaşadığı yere taşınırlar, Kim ve Marshall boşanacağı sıra, Kim Eric adında birinden 2002 yılında çocuk sahibi olur (ismi: Whitney/kız), gözleri mavi-yeşil renklerindedir- fotoğrafta her ne kadar saçları kumral-sarı olsa bile Marshall'la evlendiklerinde saç rengi kahverengidir, Marshall turne sırasındayken Kim intihara kalkışmıştır fakat Marshall onu kurtarmıştır ki bu durum onu çok sinirlendirmiştir, Kim Marshall'ın ilk aşkıdır, dövmelere sahiptir, toplum içinde fazla bulunmaktan hoşlanmıyor- Marshall'la galalara fazla katılmamıştır, drug addict(uyuşturucu bağımlılığı) sebebiyle 3 buçuk ay hapis ve ardından rehabilitasyonda kalmıştır.


















Anne-babaları alkol bağımlısı olduğu için 13 yaşında kardeşi evi terkettiler. Kim o aralar Marshall'ın olduğu yere taşınır ve aynı yıl tanışırlar. İlk tanıştıklarında abi kardeş gibi tartışırlarmış.

Her ikisi de okulu bırakır ve Marshall Gilbert's Lodge Restorant'ında çalışmaya başlıyor ki, bir rapper olmaya da çok hevesli.
95'te çocukları (ilk) Hailie Jade Scott doğuyor, zaten hemen hemen duymaktayız her şarkı da Hailie'nin adını.
Ayriyeten bu yıl Infinite yayınlanır (Marshall'ın ilk albümüdür).. O sıralar maddi sıkıntıları da çok büyüktür.
*Searchin şarkısını Kim'e yazmıştır..
Ayriyeten Marshall Hailie'ye yazdığı Mockingbird şarkısında da bu olaylara yer vermektedir.
Türkçe altyazılı izlemenizi öneririm :


Ardından Debbie'nin yanına taşınmışlardır, ve komşuları cidden çok kötüdür.
97 yılında ayrıldılar fakat yanlış anlaşılmasın zaten beraber değillerdi, sadece evler ayrıldı.
Sebep: Maddi sıkıntılar, ve Marshall'ın Kim'e istediği hayat şartlarını sunamaması..
Zor ve acı bir ayrılıktı. Kimberly kendi annesi ve üvey babası ile yaşıyordu. Ve Marshall Hailie'yi görmesine izin vermiyordu.
Marshall bunun üzerine 97 Bonnie & Cydle şarkısını çıkarır , orjinal adı: "Just the Two Us" dır.
98 de marshall kim için başka bir şarkı daha yaptı fakat kim masaj salonunda çalışıyordu hiç barışacak gibi değillerdi.

(Kimberly 1998)

Bu kadar nefrete rağmen 1 sene ardından yeniden barışırlar. ve 99 senesinde evlenirler.


Kimberly hakkında sorulduğunda;
"Kim ve ben inişli çıkışlı dönemler yaşadık, hakkında ne söylesem yalan olur, onu (kızımdan dolayı) çok seviyorum. Onunlayım çünkü onunla olmak istiyorum. Bu kızı gerçekten çok seviyorum adamım, gerçekten."
demiştir.

Ardından: Olay akışı:

2000 - Nisan: Kim alkollü biçimde yola çıkmıştır, ehliyetine el konulmuştur. 
2000 - Haziran - 4. Günü: Kim, Hot Rocks adlı bir kafeye gider, Marshall onu görmeye gidecekken başka bir adamla yakalar. Marshall sinirlenir ve adamı vurur, Kimberly'nin gereksiz davranışı yüzünden Marshall tutuklanır.
2000 - Haziran - 7. Günü: Daha olaydan 3 gün geçmişken Kim intihara girişir.
2000 - Haziran - 22. Günü: Marshall, Kim'in:( intihar, aldatılma, alkol bağımlılığı vesaire...) hareketlerinden bunalır ve elbette boşanma davası açar.
EK: Kimberly, Hailie'nin velayeti için $10 Milyon Dolar ister. Ancak sonra ortak karar alırlar ve Hailie ikisinde de kalır.
EK 2: Bu sıralar Kim, ikiz kız kardeşi Dawn ile yeni eve taşınırlar, onlara Dawn'ın 8 yaşındaki küçük kızı eşlik etmektedir.
(2000 - Temmuz: Kim'in başı bir takım farklı yasal suçlardan belaya girmiştir./ Nedeni pek bilinmiyor.)

Kim'in kendisi ve Em ilişkisi hakkında yorumları:

"Onun bir ünlü olması, yaşananların ne eğlenceli ne de yalan olduğunu gösterir."
"Marshall gerçekçi bir adamdı, komşu çocukları imzalı tişört isterdi, hayranlarını çok seviyordu."
"Annesine hiç bir halt borçlu değil."

Proof'un (R.I.P)  bu ilişki hakkında yorumu:

"Bilmiyorum ama sanırım ya fazla deliler, ya da deli gibi aşık!"

Debbie'nin bu ilişki hakkında yorumu: 

"Onu gördüğüm gün yalnızca 12 yaşındaydı, keşke görmeseydim. O oğlumla ilgili hiçbir şeyi önemsemiyor, parası dışında."


14 Temmuz 2013 Pazar

Ünlülerin Eminem Hakkında Söyledikleri

Lil Wayne: Eminem'e diss atarsanız ünlü olursunuz ancak o sonra sizi palyaço durumuna düşürür.


Justin Bieber: Nasıl oldu bilmiyorum fakat 3 yaşından beri Eminem dinliyorum.


Hayley Williams: Sanki bir şarkı daha iyi olamaz gibi. O beni kahrediyor. Eminem lanet olası bir dahi.


Drake: Eminem mükemmel.


Skylar Grey: Eminem için çok üzülüyorum. Herkes ondan birşeyler bekliyor. Gerçekten yakın arkadaşı var mıdır merak ediyorum.


Missy Elliott: Eminem buralardaki en heyecan verici rapper.


Stevie Wonder: Şarkılarından annesinden nefret edip etmediğini çıkaramıyorum, ama albümü eğlenceli.


Megan Fox: Onunla telefonda konuştum. Bilirsin, ben asla ünlü birine karşı böyle heyecanlanmazdım. Ve hayatımda biriyle konuşurken asla bu kadar terlemezdim. Onunla konuşurken çok gergindim. Çünkü ona en küçük yanlışında bir sonraki albümünde yer alırsın.


Nicki Minaj: Hala şoktayım, onun benimle kayıt yapacağını asla düşünmezdim.


Ve Diğerleri:

Avril Lavigne: Eminem ile düet yapmak isterdim, hemde çok.

Lana Del Rey: Eminem'i sevmemin sebebi müziğin akıldan ve gerçek bir yerden gelebileceğini öğretmesi.

Rihanna: Em, ev sevdiğim artistlerden biri, tartışmasız.

Katy Perry: Eminem ve K.West gibi rapperlar var olduğu sürece hip-hop yaşayacak.

Miley Cyrus: Eminem'e ve müziğine bayılırım, o bir dahi. Yaşayan efsane.

Demi Lovato: Arabamın en iyi köşelerinden birinde mutlaka Eminem albümüm olmalı.

Kanye West: Kimse Eminem'den daha iyi olamayacak.

Bruno Mars: Eminem ile bir kez çalıştım, bir kaç kez daha olmasını çok isterdim.

Madonna: Eminem eğer birilerini kızdırmayı başarıyorsa, toplumdaki sorunu yansıtmayı başardığı içindir. Sanatın yapması gereken de budur. 

Dido: Ah Eminem! Kalbinde kötülük olmadığını, ondan kimseye zarar gelmeyeceğini gayet iyi biliyorum! Stan döneminde abla-kardeş gibi olduk. O gerçekten zararsız bir çocuk.

Robert Pattinson, Eminem’le düet yapmak istediğini söyledi ayrıca 13 yaşındayken kendi amatör rap kayıtlarını aldığını ve o zamanlar ilham aldığı kişinin Slim Shady olduğunu açıkladı.

Busta Rhymes: Hey Eminem! Mariah Carey'i rahat bırak, o benim arkadaşım.

Britney Spears: Eminem bir deha.

Obie Trice: Eminem bir arkadaştan fazlası, ona hayranım.

Ayriyeten her ne kadar görmenizi istemesem de:


Kaynaklar:  imnotobsessed.com, fb/kingofrapandpop , justshady.com

-MARSHALL TR-










13 Temmuz 2013 Cumartesi

Eminem - Symphony in H (2013 Yeni Freestyle) Türkçe Çeviri

Symphony in H 
Şarkının tam adının Symphony in Hate olduğu söyleniyor (yani: Nefret Senfonisi)

Don’t ask me what’s up with the hoes
Orospularla ilgili sormayın.
I’m still working the kinks out
Hala hataları düzeltmekle uğraşıyorum.
Love stinks, that explains all this anger that’s spillin’ out
Aşk berbat kokuyor, bu dışarı fışkıran öfkeyi açıklıyor.
And I ain’t chillin now
Ürpermiyorum.
I got an Oscar, I’m still a grouch
Oskar'ım olmasına rağmen huysuzlanıyorum.
I use it as a doorstop, and the prop
Bunu bir yedek, bir destek olarak kullanıyorum.
For the broken leg for the couch
Kırık yanım için, kırık yanımı onaran düzeneğim için.
Yelawolf, Shady, Tony, touch Slaughterhouse
Yelawolf, Shady, Tony touch Slaughterhouse (DJ Tony Touch için bir kelime öbeği, özel isimler, çevirmedim.)
Yeah the swat team bout to break them flyswatters out
Evet, bu taktik takımı neredeyse kendi yöntemlerini kıracaklar.
Go to hell in a drought, break ice waters out
Cehenneme git, kuraklığa. buzlu suları yık.
Nice try, shorty what? We can window shop
İyi deneme, ne var bücür? Vitrinlere bakabiliriz.
The jewelry store
Kuyumcu dükkanına.
But Christ, for that price coulda bought a house
Ama Christ, bu fiyata bir ev alabilirdin.
Besides only thing I ever had iced out was my heart since I started out
Ayrıca, benim başından beri taktığım tek mücevher kalbimdi.
It’s F.Y.I if ya ain’t knowing
Bilgin için, eğer ki bilmiyorsan;
What go with you? Where? Nah ain’t going.
Seninle mi gidiyor? Nereye? Hah, gitmiyor.
Oh wait, you want a date oh? Well in that case ho it’s June 8 oh
Ah, bekle! Buluşmak mı istiyorsun? İyi madem, bu 8 Haziran olsun fahişe.
Kinda like Beethoven composin’ a symphony of hate
Bir tür Beethoven kompozisyonu gibi, nefretin senfonisi.
So much hate woved into these raps
İşte buu rap'lerin içinde çalkalanan birçok nefret.
Shit I’m beginning to hate clothing
Lanet, giyinip döşenmekten nefret etmeye başlıyorum.
I hate overalls because they remind me of hoes
Hepsinden nefret ediyorumi çünkü bana o kaltakları hatırlatıyorlar.
For christ sake theyre shaped like a H woah, and
Christ için bir H gibi şekil aldılar oh, ve
You know what else starts with H, though?
Biliyorsun, başka ne H ile başlayabilir, ha?
Hockey, shit thought I had the place flowing
Hokey? Lanet, akıcı bir yere sahip olduğumu sanmıştım.
I hate to put you on ice but
Seni buz üstüne çıkarmaktan nefret ediyorum, ama
You already had 3 periods in 60 minutes, great going
60 dakika içinde 3 perioda sahipsin, iyi gidiyorsun.
Plus you remind me of cocaine ho
Ek olarak, bana kokaini de hatırlatıyorsun, fahişe.
You always in the mirror with your face off
Devamlı aynada kendinle yüzleşiyorsun.
I feel an urge to put you all in a line
Seni bir çizgiye koymak zorundaymış gibi hissediyorum.
And chop you with a razor blade, yo wait
Ve seni traş bıçağı ile doğramak için, yo! Bekle.
I’m an a-hole, devil with a Halo
Ben bir çukurdayım, merhaba diyen bir şeytanla.
Hell yeah I nailed J-Lo, to the railroad
Doğru evet, tren yolunun orda Jennifer Lopez'e çaktım (çakmak'tan kastı kibar bir tabirde becermek)
Say I won’t, better hope you can stay afloat
Yapmayacağını söyle, umarım suyun üstünde kalabilirsin, iyi edersin.
When I take the wind out your sail boat
Senin gururunu alt üst ettiğimde.
I ain’t playing yo! Go for Shady don’t kid yourself
Oynamıyorum! Shady kadar iyi misin? Kendini kandırma.
Bitch, you aint even a baby goat
Orospu, senin bir bebeğin bile yok! (bebek'ten kastı (baby goat) cinsel ilişkiye girilen kadın. kaba olarak: "karı" da diyebiliriz.)


Çeviri : Deniz Kaptan @symphonyinhate 

Lütfen emeğe saygı, çeviriyi kullanırken isim belirtirseniz sevinirim. -Marshall TR